Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

však ony si to církve berou zpět-žádné strachy;-)Církve žalují kvůli majetku Prahu, radnice chce prosadit ústavní stížnostCírkevní řády a náboženské společnosti podaly v poslední době asi dvacet žalob na hlavní město. Ve hře jsou desítky hektarů lukrativních pozemků. Některé městské části teď od Prahy požadují, aby podala ústavní stížnost proti zákonu o církevních restitucích.

Zdroj: https://www.idnes.cz/praha/zpravy/cirkevni-rady-zaluji-prahu.A150901_2188349_praha-zpravy_nub

Tunel Blanka či tahanice okolo nevýhodného nájmu Škodova paláce zřejmě nebudou jediné kauzy, které pražským úředníkům nyní zamotají hlavu. Budou to i žaloby, které na hlavní město podaly církevní řády a náboženské společnosti.

Podle informací redakce MF DNES jich k dnešnímu dni musí hlavní město řešit zhruba dvacet. Například Náboženská společnost Svědkové Jehovovi žaluje Prahu kvůli pozemku v Suchdole.

Údajného restitučního nároku se žalobami domáhá Královská kanonie premonstrátů na Strahově, Suverénní řád maltézských rytířů - České velkopřevorství, Církev československá husitská či Rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou. Ten jich podal hned třináct.

„Větší početní zastoupení klienta, Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou, v počtu žalob ze strany církevních řádů a náboženských společností podaných na hlavní město Prahu může být dán historickou významností tohoto řádu a jeho působením na území dnešního hlavního města Prahy,“ uvedl právní zástupce křižovníků Jiří David.

Řády se v žalobách domáhají toho, aby se nemovitosti z vlastnictví Prahy převedly na stát. Podle nich je hlavní město získalo protiprávně. Pokud by jim daly soudy za pravdu, mohly by se na Českou republiky obrátit se svými restitučními nároky.

Ve hře jsou kromě zmiňovaného Suchdola pozemky v Karlíně, Ďáblicích, Kobylisích, Hloubětíně či Březiněvsi. Právě poslední zmiňovanou městskou část církevní nároky trápí nejvíce. Maltéz

1 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS