Co o nás vypovídá Jáchymovské peklo? A co estébák Havel?

17. 08. 2017 13:47:13
Nedokážeme se jednoznačně postavit ke své minulosti. I proto můžou politici i skoroprezidenti s praxí z Haló novin přirovnávat práci současné policie a justice k 50. letům a lidem to nepřijde nevkusné. Navštívili Jáchymov?

Po dvou letech znovu nad Jáchymovem v oblasti bývalých uranových dolů, táborů pro politické vězně a ve strmých údolích, která jsou zatěžkána utrpením tisíců lidí. V místech, kde se zamýšlíte nad tím, čeho jsou lidé ve jménu blouznivé rudé ideologie schopni, a cítíte, že si krajina nese minulou bolest tiše s sebou. A hlavně máte jasně uchopitelný pocit, že to, jak v současnosti většina lokalit bývalých dolů a lágrů vypadá, je známka toho, že jsme se se svojí minulostí nevypořádali, utíkáme před ní a děláme, že neexistuje. Prostě to tady skončilo před 55 lety a nás se to netýká.
A uprostřed rozpadajícího se náměstí v minulosti bohatého a významného města s historicky cennými a krásnými domy z šestnáctého století? Beznaděj, pobíhající sociálně slabší obyvatelé...Při výhledu z náměstí na těžní věž bývalého dolu Josef dnes využívané pro čerpání radonové vody pro místní lázně máte před sebou kromě zavřeného hotelu funkční bordel, pardon, noční bar s názvem Laguna.



Sobotní srpnový podvečer pod Krušnými horami. Mlha, mrholí. Osm stupňů Celsia. Cestou z Ostrova do Jáchymova projíždíme kolem bývalého tábora pro politické vězně Vykmanov II. V místě se nachází národní kulturní památka Rudá věž smrti. Symbol utrpení jáchymovských vězňů, kteří zde bez jakékoliv ochrany za děsivých podmínek třídili a připravovali k exportu do Sovětského svazu uranovou rudu. Důsledky vysoké radiace byly jasné...předčasná smrt.


Zastavuji u vrátnice a závory evidentně nepříliš neobsazeného areálu v dezolátním stavu. Z vrátnice vychází v nedobrém rozpoložení zhruba padesátiletý muž. K věži se podívat nesmíme, probíhají stavební rekonstrukční práce a platí po danou dobu zákaz. Dobrá tedy. A co areál? Fungují v něm nějaké firmy? Má nějaké uplatnění, nebo jen chátrá? Existují nějaké plány, co s místem dál? „Vidíte to, kvůli estébákovi Havlovi tady není práce, všechno chátrá a rozpadá se,“ mírně mi vyrazí dech morous hlídač.

Krásnou trasou z Abertam přes Plešivec dojdete kolem připomínek bývalých dolů v podobě hald postupně zarůstajících břízami k lokalitě bývalého dolu Rovnost (poslední zrušený důl v oblasti v roce 1961). Tam, kde trpěly tisíce politických vězňů, je v současnosti chatoviště, v místě administrativní budově sídlí hotel (Na jeho obhajobu je třeba napsat, že na první stránce nabídky tuto skutečnost připomíná a že vaří výbornou bramborovou polévku.), vedle bývalé řetízkárny stojí krásně opravený dům – možná rekreační objekt. Tak zvaný Palečkův hrad, který pro potěchu velitele tábora, sadisty a vraha Albína Dvořáka zvaného Paleček, museli postavit vězni postupně vlivem chátrání a devastace postupně mizí a padá.

Rozcestník Klubu českých turistů upozorňuje na to, že šlo o nejhlubší důl revíru....o vězních, teroru, vraždách, lidském utrpení...ani slovo. Úctu si zaslouží jen organizace Političtí vězni.cz, která obnovila naučnou stezku Jáchymovské peklo, a díky tabuli umístěné u hradu se můžete dozvědět základní informace o místě. Nic jiného neznalého návštěvníka neupozorní na to, co se v místě v minulosti dělo. Ale když víte, to kafíčko, pivo i polévka v blízkém hotelu chutnají prostě trochu jinak.


Když pokračujete od Rovnosti k blízkému bývalému dolu Eduard a jako dominantu sledujete mohutný odval dolu, najdete v místě bývalé jámy rozpadající se zbytky budov a zjistíte, že lokalita sloužila (vzhledem ke stádiu chátrání patrně již neslouží) jako centrum biatlonového sportu. U samotné jámy a rozpadajících se baráků se o místě a jeho historii nedozvíte...nic. Právě Eduard byl dolem, kde fárali vězňové z kilometr vzdáleného lágru Nikolaj – podle svědků jednoho z nejhorších vůbec. A tam, kde lágr byl, je v současnosti....nic.

Co čeká Jáchymov a jeho okolí? Zapomnění? Je opravdu takový problém a pro naši společnost a veřejné rozpočty nedosažitelnou metou dát místům, která hrála významnou a tragickou roli během čtyřiceti let budování socialismu u nás, důstojnou podobu? Nedokážeme najít nevelké prostředky na to, abychom na jednotlivých místech upozornili na to, co se tady dělo? Musí Palečkův hrad působit jako ruina zarostlá plevelem? Musí být z dochovaných budov bývalých dolů ruiny bez jakéhokoliv vysvětlení, co se v těchto místech v minulosti páchalo? A proč už je potom raději nezbořit? Musí o připomínání minulosti bojovat neziskové organizace, jako jsou zmiňovaní Političtí vězni.cz? Není to také role státu? A není to také jeden z důvodů, proč může politik, bývalý komunista a prominent předlistopadového režimu, reagovat na postup policie v současnosti tím, že ho přirovná k 50. letům? A většinu lidí to nepobuřuje.
A proč státy, o kterých tak rádi tvrdíme, že jsou chudší, méně vyspělé, s menší demokratickou tradicí kvůli historické příslušnosti k rudému impériu, jako jsou třeba ty pobaltské nebo Polsko, dokážou na své temné svědectví upozorňovat důstojněji než my? Třeba na to, jak se v některých městech místní nacionalisté během druhé světové války hanebně zachovali k židovskému obyvatelstvu?

Když člověk stojí dole na chátrajícím jáchymovském náměstí a dívá se směrem k těžní věži dolu Svornost, když zapomene na působivé lázeňské komplexy, které nechal za sebou, když prožívá slavnou i děsivou historii místa, když si představuje utrpení tisíců politických vězňů v místních lágrech a dolech, a to, jak jsme se s touto minulostí ne/vypořádali...cítí úzkost.

Autor: Marek Síbrt | čtvrtek 17.8.2017 13:47 | karma článku: 33.00 | přečteno: 2437x

Další články blogera

Marek Síbrt

Předvánoční glosa: Jak mluvkuje Jihočech v regionu razovitem

Mluvčí mluví s novináři do televize a rádia. Občas napíše článek do novin, nebo odpoví na novinářský dotaz. Sedí v teplém kanclu, pije kafíčko... Jaká je realita? Pár předvánočních střípků z jednoho týdne...

20.12.2022 v 7:55 | Karma článku: 27.98 | Přečteno: 2748 | Diskuse

Marek Síbrt

Lodž: Po stopách utýraných chladným a temným tunelem

Zážitek, ze kterého zamrazí a bude mrazit ještě hodně dlouho. Chladným a temným tunelem z ghetta do chřtánu mrazivé mašinérie smrti

23.2.2022 v 12:45 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 536 | Diskuse

Marek Síbrt

Bukurešť III: Pivnice a knihkupectví ze starého dobrého světa. Vesnice uprostřed metropole

Snažte se vcítit za atmosféru mírné nedůvěry a nejistoty místních. Dostanete se k tomu krásnému, co vzniklo před začátkem komunistického teroru, nebo bylo obnoveno poté, kdy zmizel v propadlišti dějin. Snad navždy

24.11.2021 v 11:23 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 557 | Diskuse

Marek Síbrt

Bukurešť II: sledujte cenovky, nenechejte se ošidit, nefoťte a buďte kreativní

V Bukurešti se vrátíte do našich 90. let, kdy cizinci platili za vstup 5 marek a Češi 10 korun, i když marka byla za 15. Ocitnete se ve světě, kdy vás během chvilky po zjištění, že jste cizinec, budou chtít ošubat jako slepici

8.11.2021 v 12:30 | Karma článku: 26.20 | Přečteno: 1281 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.84 | Přečteno: 428 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 580 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 472 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 55 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1613

Původem z jihu Čech, nyní už dvacet let ve Slezsku a na severu Moravy. Česko-moravsko-slezský patriot cestující po zajímavých místech země, která jsou často většině lidí úplně neznámá. Proto se texty budou mimo jiné zabývat úžasnými místy v ČR a lidmi, kteří v nich žijí. Do dvaceti let vrcholový sportovec, pak student, mediální analytik, novinář, mluvčí černouhelného gigantu v extrémně náročném období jeho existence, nyní vodař - poučený laik:-) A pořád trochu učitel i student...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...