Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lodž: Po stopách utýraných chladným a temným tunelem

Zážitek, ze kterého zamrazí a bude mrazit ještě hodně dlouho. Chladným a temným tunelem z ghetta do chřtánu mrazivé mašinérie smrti

Vstupujete do chladného a temného betonového prostoru, nad nímž se tyčí vysoký cihlový komín. Teprve, když se pohnete, rozsvítí se bodovky, které nasvěcují stěny se jmény měst. Evropské metropole i menší sídla. Pokračujete stejně temnou a betonově chladnou chodbou, za níž v dálce vidíte ostré denní světlo, z něhož bolí v tom kontrastu oči.

Postupně se rozsvěcují a opět zhasínají bodová světla, která osvětlují jmenné seznamy na zasklených listech formátu A4 na stěnách, nad nimi jsou na stěně velkými číslicemi vyznačené letopočty. Vedle nich je popis, co se v daném roce v místě dělo – polsky, anglicky, hebrejsky. Blížíte se k východu, který je z poloviny zamřížovaný. Za ním je temně dřevěná nádražní budova a nápis: Radegast.

Jsme v Lodži. Na kraji města a také na území bývalého židovského ghetta – po Varšavě druhého největšího, které bylo během druhé světové války nacisty vybudováno. Právě odsud byly odvlečeny desítky tisíc Židů z Lodži, ale také jiných evropských měst, do Chelmna nad Nerem a později do Osvětimi k děsivé smrti. Nádraží, které sloužilo k dovážení materiálu a zboží do města a stovek fabrik nejen v ghettu, se změnilo na místo, odkud byli lidé odvlečeni k likvidaci.
Letopočet 1944 popisuje situaci takto: V létě bylo 7 200 Židů deportováno do Chelmna nad Nerem, v srpnu bylo ghetto zlikvidováno a zbývajících 68 tisíc jeho obyvatel odtaženo do Osvětimi, kde skončili v plynových komorách.

V temném tunelu, který rozsvěcují kroky na betonové podlaze rozléhající se do chladného prostoru, procházíte cestou nezměrného lidského utrpení od jeho počátků, až do krutého konce v podobě likvidace ghetta, odvlečení na smrt jeho obyvatel a osvobození Polska. To čekalo několik desítek let také ne zrovna skvělého vývoje – co si máme zrovna v dnešních dnech vyprávět, že.
Památník je chladný, surový, působivý a děsivé emoce z něj prostupují do každého kousku těla.

Poprvé jsem měl možnost památníkem projít, protože byl otevřený, letos v lednu. Při své již několikáté cestě do Lodže. Města, které nepřestává fascinovat svou minulou slávou, úpadkem, utrpením, komunistickým bezčasím i současným znovunadechnutím k další budoucnosti. Ostatně psal jsem o tom zde nebo zde. Netřeba se opakovat.

Lodž

Snad jen pár poznámek. Řada průvodců a propagačních materiálů tvrdí, že s ohledem na svou německo-rusko-polsko-židovskou historii má Lodž jinou atmosféru než jiná polská města. Z velké části je to pravda a v tom ostatně tkví také její kouzlo.
Ale některé momenty jsou přece jen při srovnání s dalšími polskými velkými sídly spojující. Lodž je město kontrastů. Vyšperkovaná Piotrkowská ulice oproti poněkud chátrajícím lokalitám třeba jen dvě ulice vedle. Navíc s nepořádkem typickým pro velká sídla, který v polském kontextu nejlépe reprezentují prázdné lahve od vodky různých příchutí, značek a velikostí.
Snaha o hospodářský rozvoj a přiblížení se západnímu standardu narážejí na polskou realitu. Na území bývalého židovského ghetta je řada obydlených domů ve stavu, v němž je v našich podmínkách až na vyloučené lokality bydlení pro průměrnou populaci již fakticky nepředstavitelné.
Polská odvaha pouštět se do zdánlivě megalomanských projektů nám chybí. A také proto nám chybí lokality, jako jsou Manufactura, Księży Młyn, Nové centrum Lodži s vlakovým a autobusovým nádražím umístěným pod zemí s blízkým kulturně-technicko-naučným parkem v lokalitě bývalé elektrárny, která nadále prochází významnou konverzí.

Jistě, v Lodži narazíme na řadu rozlehlých průmyslových areálů spících ve stádiu rozpadu, nebo čekajících na novou budoucnost – ostatně jeden z nich leží přímo naproti zmiňované Manufactuře, ale také bývalý UnionText nebo rozlehlé plochy sousedící s nádherným Księżym Młynem. Ale každou další návštěvou je zřejmé, že se něco děje a pokračuje poměrně rychle kupředu, například když procházíte areálem bývalé Scheiblerovy elektrárny přebudované v novou čtvrť směrem k muzeu textilu v ikonické Bílé fabrice.

Z toho bychom se měli poučit a vzít trochu odvahy a rozhodnosti do vlastních rukou. Ostatně Frýdek-Místek, kde autor textu dlouhodobě bydlí, je nejlepším příkladem této naší apatie, nerozhodnosti a vyčkávání bez jasné vize, co s unikátním průmyslovým dědictvím do budoucna. Není vždy nutné čekat, až něco zchátrá tak, že už je možné to pouze zbourat a postavit tam třeba…supermarket. Staré může otevřít cestu budoucnosti a ukázat svou hodnotu.

 

Autor: Marek Síbrt | středa 23.2.2022 12:45 | karma článku: 16,05 | přečteno: 538x
  • Další články autora

Marek Síbrt

Předvánoční glosa: Jak mluvkuje Jihočech v regionu razovitem

Mluvčí mluví s novináři do televize a rádia. Občas napíše článek do novin, nebo odpoví na novinářský dotaz. Sedí v teplém kanclu, pije kafíčko... Jaká je realita? Pár předvánočních střípků z jednoho týdne...

20.12.2022 v 7:55 | Karma: 28,09 | Přečteno: 2752x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Bukurešť III: Pivnice a knihkupectví ze starého dobrého světa. Vesnice uprostřed metropole

Snažte se vcítit za atmosféru mírné nedůvěry a nejistoty místních. Dostanete se k tomu krásnému, co vzniklo před začátkem komunistického teroru, nebo bylo obnoveno poté, kdy zmizel v propadlišti dějin. Snad navždy

24.11.2021 v 11:23 | Karma: 16,53 | Přečteno: 561x | Diskuse| Cestování

Marek Síbrt

Bukurešť II: sledujte cenovky, nenechejte se ošidit, nefoťte a buďte kreativní

V Bukurešti se vrátíte do našich 90. let, kdy cizinci platili za vstup 5 marek a Češi 10 korun, i když marka byla za 15. Ocitnete se ve světě, kdy vás během chvilky po zjištění, že jste cizinec, budou chtít ošubat jako slepici

8.11.2021 v 12:30 | Karma: 26,20 | Přečteno: 1284x | Diskuse| Cestování

Marek Síbrt

Bukurešť: Liduprázdné bulváry, monumentální stavby a nasazené roušky. Město kontrastů

Stopy komunistické minulosti jsou v metropoli Rumunska stále nepřehlédnutelné. Pod tím zároveň pulsuje nový kapitalistický systém. Kontrasty na každém kroku.

21.10.2021 v 8:20 | Karma: 20,93 | Přečteno: 795x | Diskuse| Cestování

Marek Síbrt

Střední Krušnohoří: Když vám auto v zapomenutém kraji prokopne kůň

Výlet do opuštěných míst, na která politici uplynulých desetiletí zapomněli. Tam, kde uzdravují přírodu z peněz EU. Tam, odkud zmizeli trampové. A kde vám po úchvatném zážitku na hřebeni hor u Kalku prokopne auto kůň

5.10.2021 v 8:35 | Karma: 17,59 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1613x
Původem z jihu Čech, nyní už dvacet let ve Slezsku a na severu Moravy. Česko-moravsko-slezský patriot cestující po zajímavých místech země, která jsou často většině lidí úplně neznámá. Proto se texty budou mimo jiné zabývat úžasnými místy v ČR a lidmi, kteří v nich žijí. Do dvaceti let vrcholový sportovec, pak student, mediální analytik, novinář, mluvčí černouhelného gigantu v extrémně náročném období jeho existence, nyní vodař - poučený laik:-) A pořád trochu učitel i student...

Seznam rubrik