Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krušné hory: Kam dál? Elektrokola, parkovací anarchie a kouzlo opuštěných hor

Anarchie jednodenní turistiky, jejímž symbolem je auto a elektrokolo. Skomírající byznys. Horské scenérie kouzelných míst mimo návštěvnický zájem rozechvívající duši

Opět po roce. Krušné hory. Jejich západní část. Podle autorova názoru ta nekrásnější z celých hor. Vrchoviště a vřesoviště nad Přebuzí a Rolavou. Úchvatná panoramata Jelení, Bludné nebo Rýžovny nad Abertamy. Před rokem jsem se zde zamýšlel nad tím, jak život v oblasti ne/změnilo zapsání několik lokalit spjatých s rudným hornictvím v minulosti do registru UNESCO, případně covidová pandemie a změny v turistickém ruchu s tím související.

A po roce? Přijíždíme do Nových Hamrů první prázdninový víkend podpořený tím, že státní svátky vycházejí na začátek dalšího pracovního týdne. Na horách je lidí poměrně dost. Cyklisté, a především elektrocyklisté. Poté, kdy skončí prodloužený víkend, hory osiří, i když je začátek prázdnin a ze všech stran slyšíme, že lidé z obavy před covidem zůstanou v létě doma a Chorvatsko tentokrát odloží. Možná jsou na Šumavě nebo v Krkonoších.

Realita je taková, že po sedmé večer se v Krušných horách v žádné hospodě (až na výjimky) nenajíte. Velká část podniků má přes týden večer zavřeno úplně. Hotely a penziony až na víkendy rozhodně ve švech také nepraskají. My jsme v tom našem během týdne prakticky sami. Hosté dorazí až na víkend. Majitelka mi to vysvětluje jednoduše: Jste vážení hosté, protože tady strávíte celý týden. Pro nás je běžné, že lidi přijedou maximálně na víkend, většinou jen když je pěkné počasí a tady skoro pořád prší nebo je zima. Raději jedou za zábavou nebo k moři, tady pro ně není NIC zajímavého. Tak fajn. To NIC nás zajímá především.
Tomu logicky odpovídá to, že ve většině podniků se z hlediska nabídky, prostředí nebo konceptu poněkud zastavil čas a investice se sem zrovna nehrnou. Není z čeho brát, že…

Koncept toho, jak Češi v této části Krušných hor tráví prázdniny, místním lidem žádný extra profit nepřinese a přinést nemůže. Přijedou autem, které zaparkují živelně na některém místě na náhorní plošině na ose Přebuz – Horní Blatná – Boží Dar. Pak naskočí na elektrokolo, lehce s elektropodporou v případě, že na trase hrozí převýšení, protáhnou svaly a zastaví se na oběd a jedno dvě piva v některém z otevřených podniků. Pak to vezmou zpátky, skočí do auta a šup do údolí.

Výhodou je, že lidé se koncentrují na několika málo místech, jako je bývalý cínový důl nad Rolavou, hobití a předražená občerstvovna u propadliny Červené jámy, Důl Mauritius, pivovar na Rýžovně, obnovované rašeliniště mezi Perninkem a Abertamy nebo Blatenský vrch. Takže máte stále poměrně hodně možností si užít nerušený klid nádherných hor. Obvyklá a tradiční pěší turistika z nich prakticky vymizela.
Tam, kde se lidé koncentrují, ovšem vzniká s ohledem na to, že hory nejsou v režimu CHKO nebo národního parku, divoká anarchie. Auta zaparkovaná na lesních cestách, kde se zrovna hodí nebo odpadky na odpočinkových místech. Elektrokola ničící lesní cesty a pěšiny.

Existují světlé výjimky těch, kteří z rostoucího počtu jednodenních nebo víkendových turistů těží. Například prakticky všechny hospody v Abertamech jsou zavřené a obecně městečko nepůsobí jako vrchol prosperity. Rohový dům na náměstí, které prošlo v uplynulých letech výraznou proměnou k lepšímu, stále upozorňuje na to, že z bývalého hotel vzniknou apartmánové byty. Stejně jako už loni. Ale například bistro místního Horského statku kousek vedle náměstí nabízí super jídlo za super ceny a místní si ho umí najít.
O expozici Dolu Mauritius nad Abertamy je také zájem. A možná toto místo je dobrým příkladem toho, co se v horách děje. Skvělá expozice, nová infrastruktura a jdete k ní kolem totální rozpadající se ruiny. Kontrast na milióntou.
Například ve vedlejším Měděnci je to z hlediska představování bývalé slávy rudného hornictví výrazně slabší. Navíc průjezdu nadále vévodí rozpadající se hotel Tomáš naproti hornické miniexpozici.

O kontrastu Klínovec – Fichtelberg raději pomlčet. Ale do vleků a lyžařské infrastruktury se na Klínovci mohutně zainvestovalo. Stejně jako na Plešivci. Tam v současné době na elektrokole vyšlape leckdo a leckdo to také pustí po trialových tratích pod lanovkou dolů. I to jsou vítězové vyššího zájmu rychlovýletníků.
Stejně jako stylový retro hobití stánek u propadliny Červené jámy, kam během víkendu dorazí stovky cyklistů nebo těch, kteří nechali auto na parkovišti kilometr od bufetu. Největší hrdinové dorazili jako procesí na odpolední procházku z Abertam. Lahváče, kterého jste si mohli koupit tři kilometry níže v Horní Blatné za deset korun, si dáte za padesát, koupíte si předražený kuřecí párek v rohlíku a vyhlížíte spokojeně do krajiny nad Abertamy a kolem protějšího vrcholu Plešivce. 

Krušné hory

Ale kouzlo hor se neurvalými jednodenními elektrocyklisty neztrácí. Když se vyjedete pozdě večer podívat na západ slunce nad bývalou Rolavu, k Přebuzským vrchovištím, k červeno-hnědé Rolavě pár kilometrů od pramene nebo na horskou plošinu bývalé obce Jelení, uvidíte krásu, z které se vám zatají dech a rozechvěje duše. Když budete mít štěstí jako autor textu na počasí, které se tady mění během minut, uvidíte scenérii, jako nenajdete nikde jinde. Vzpomínka na něco silného zůstane ve vašem srdci hodně dlouho. A vlastně zapomenete i na ten hrozný nepořádek, který u vedlejšího Dolu Sauersack nechali ti, kteří hledali mediálně proslavenou lokalitu, aby tu během nočního pobytu prošli pseudomysteriózním zážitkem.

No, a pak jsme vyjeli na východ. Nad Chomutov do střední části Krušných hor… Novodomská rašeliniště, Kalek, Hora svaté Kateřiny. Ale o tom někdy příště.

Autor: Marek Síbrt | úterý 31.8.2021 9:27 | karma článku: 21,79 | přečteno: 725x
  • Další články autora

Marek Síbrt

Předvánoční glosa: Jak mluvkuje Jihočech v regionu razovitem

Mluvčí mluví s novináři do televize a rádia. Občas napíše článek do novin, nebo odpoví na novinářský dotaz. Sedí v teplém kanclu, pije kafíčko... Jaká je realita? Pár předvánočních střípků z jednoho týdne...

20.12.2022 v 7:55 | Karma: 28,09 | Přečteno: 2752x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Lodž: Po stopách utýraných chladným a temným tunelem

Zážitek, ze kterého zamrazí a bude mrazit ještě hodně dlouho. Chladným a temným tunelem z ghetta do chřtánu mrazivé mašinérie smrti

23.2.2022 v 12:45 | Karma: 16,05 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Bukurešť III: Pivnice a knihkupectví ze starého dobrého světa. Vesnice uprostřed metropole

Snažte se vcítit za atmosféru mírné nedůvěry a nejistoty místních. Dostanete se k tomu krásnému, co vzniklo před začátkem komunistického teroru, nebo bylo obnoveno poté, kdy zmizel v propadlišti dějin. Snad navždy

24.11.2021 v 11:23 | Karma: 16,53 | Přečteno: 561x | Diskuse| Cestování

Marek Síbrt

Bukurešť II: sledujte cenovky, nenechejte se ošidit, nefoťte a buďte kreativní

V Bukurešti se vrátíte do našich 90. let, kdy cizinci platili za vstup 5 marek a Češi 10 korun, i když marka byla za 15. Ocitnete se ve světě, kdy vás během chvilky po zjištění, že jste cizinec, budou chtít ošubat jako slepici

8.11.2021 v 12:30 | Karma: 26,20 | Přečteno: 1284x | Diskuse| Cestování

Marek Síbrt

Bukurešť: Liduprázdné bulváry, monumentální stavby a nasazené roušky. Město kontrastů

Stopy komunistické minulosti jsou v metropoli Rumunska stále nepřehlédnutelné. Pod tím zároveň pulsuje nový kapitalistický systém. Kontrasty na každém kroku.

21.10.2021 v 8:20 | Karma: 20,93 | Přečteno: 795x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1613x
Původem z jihu Čech, nyní už dvacet let ve Slezsku a na severu Moravy. Česko-moravsko-slezský patriot cestující po zajímavých místech země, která jsou často většině lidí úplně neznámá. Proto se texty budou mimo jiné zabývat úžasnými místy v ČR a lidmi, kteří v nich žijí. Do dvaceti let vrcholový sportovec, pak student, mediální analytik, novinář, mluvčí černouhelného gigantu v extrémně náročném období jeho existence, nyní vodař - poučený laik:-) A pořád trochu učitel i student...

Seznam rubrik