Chelmno nad Nerem: Děti z Lidic a Ležáků v pekle lidské zvrácenosti

2. 12. 2019 7:51:18
Mrazivé nedělní ráno. Polsko pod poklicí smogu. Vyjíždíme z Lodže po dálnici směr Poznaň. Platíme mýtné a sjíždíme z dálnice u obce Dabie. Cíl – Peklo na Zemi - Chelmno nad Nerem - Kulmhof and der Nehr.

Z Lodže necelá hodinka cesty po nové dálnici. Chelmno je malá, klidná, nenápadná vesnička. Když do ní přijíždíte během nedělního dopoledne, dominuje jí krásně opravený kostel Narození nejsvětější Panny Marie na vyvýšeném místě, z něhož právě zní tóny probíhající bohoslužby. Z odlehlé strany slyšíte auta svištící na dálnici, z boku leží přes malé údolí – spíš prudký zářez, řekli bychom - bývalý vyhlazovací tábor Chelmno (Kulmhof). Něco co místo vytrhává z jeho zdánlivě poklidného bytí, které tady přece bylo PŘEDTÍM a je i nyní.

Parkujeme na protější straně silnice. Na parkovišti stojí retroautobus, jinak prázdno. V areálu bývalého tábora je otevřeno. Návštěvníci žádní. Stojím u vstupní brány a z kostela zní uklidňující sborový zpěv liturgických písní. Kontrastní moment se vším všudy.

Přicházím k opravenému baráčku v areálu, který je označený jako tourist point. Vcházím dovnitř, dostanu alkoholovou ránu do nosu a vyjde padesátnice, která mi oznámí, že se vstupné neplatí. Žádné studijní materiály prý nedostanu, do místnosti pro návštěvníky nemám lézt, protože se maluje, po areálu se můžu projít, ale právě probíhá rekonstrukce protějších budov, takže dovnitř mě stejně nepustí. Mám se jen porozhlédnout a možná potkám kolegu, který mi řekne o táboru víc. Žena zapadne zpět do potemnělé místnosti a své opilecké letargie.

Mladý muž, který mě zastavuje po dvou minutkách procházky po areálu, je profík. Vysvětlí mi situaci. Vnitřní expozice se chystá, zatím jsou sanovány zbytky zámku/tvrze/panského sídla, které tady sloužilo jako základna pro nacisty. Tu při likvidaci tábora a zahlazování stop zlikvidovali stejně jako vše ostatní – především vedle stojící nově vybudovanou sýpku, v níž byli izolováni například poslední vězni čekající na smrt. Uvnitř je malá expozice popisující život v táboře s artefakty každodenního života v něm.
Nacistů v táboře údajně působilo kolem 140 – 20 příslušníků SS a 120 policistů. Po likvidaci tábora byli kvůli utajení děsivé skutečnosti odesláni ve většině plnit své úkoly na Balkán, odkud se většina z nich nevrátila. Byli umlčeni navždy. Stopy mizí...

V táboře zemřelo minimálně 152 000 lidí. Dominantně šlo o obyvatele lodžského ghetta, ale také lidi z jiných zemí (Německo, Rakousko, Lucembursko, Československo), kteří se sem často přes Lodž dostali. V nákladních vozech bylo zplynováno také více než 80 dětí z Lidic a 11 dětí z Ležáků. To jsem nevěděl a fyzicky vás vždycky zabolí, když vidíte mezi obětmi někoho, s nímž máte jakousi, byť vzdálenou spojující linku...
Ležáky jsme na jaře navštívili. To místo má ohromnou sílu a je třeba přiznat našim kompetentním úřadem, že zde vzniklo pietní místo na úrovni, které jasně demonstruje, že nám naše minulost není lhostejná a umíme k jejímu uctění přistoupit odpovědně.

Z Lodže do Chelmna směřovaly také transporty místního romského tábora. Výše uváděné číslo obětí se bere jako nejnižší prokázané. Řada údajů hovoří o čtvrt milionů zabitých, ale i vyšších číslech.

Chelmno byl první tábor zřízený na území okupovaného Polska nacisty. Fungoval ve dvou periodách. První od prosince 1941 do dubna 1943. S cílem zahladit stopy pak nacisté zlikvidovali krematiorium i panské sídlo sloužící jako jejich základna – překvapivá vás, že nešlo o nijak rozlehlý objekt.
Samotná likvidace vězňů probíhala v nákladních vozech pomocí výfukovaných plynů. Odporná inovace od dřívější smrti zastřelením, která pak pokračovala ďábelsky dál až k vyhlazovacím táborů Sobibor nebo Belzec s plynovými komorami v podobě baráků.
V létě 1942 byly transporty do Chelmna zastaveny. Rozkládající se těla hrozila způsobit epidemii. Bylo proto rozhodnuto je vyzvednout z hrobů a spálit na plochách k tomu určených. Vybudovala se krematoria.


Druhá etapa odstartovala v březnu 1944 a trvala do ledna 1945. V blízkém Rzuchówském lese byly vybudovány baráky a mezi 23. červnem a 14. červencem roku 1944 dorazilo v Lodže deset transportů. Pak byly popravy zastaveny a poslední skupina vězňů zůstala v Chelmnu uvězněna v sýpce vedle panského sídla. Poslední popravy zastřelením proběhly v noci ze 17. na 18. ledna 1945.

Když jsem se procházel po ploše bývalého tábora. Bylo mi to divné. Říkal jsem si, tak malá plocha a tolik utrpení? Jak to bylo možné provést? Teprve naučné tabule před budovou budovaného muzea mi daly návod. Samotný památník a místo srdce lidské temnoty leží zhruba pět kilometrů odsud v Rzuchówském lese.

Přijíždím k rozlehlé vykácené ploše uprostřed borovicového lesa. Té dominuje mohutný betonový monument. Z příchozí strany je na něm zobrazen zástup vyděšených postav jdoucích na smrt. Z druhé strany je vytesáno poselství (Byli jsme vzati od starců po kojence mezi města Kolo a Dabie. Byli jsme odvezeni do lesa a tam jsme byli zplynováni, zastřeleni a spáleni. Proto žádáme, aby budoucí bratři potrestali naše vrahy. Žádáme také svědky, kteří žijí v této oblasti, aby dále šířili povědomí o těchto vraždách do celého světa ...).

Kolem monumentu směřujeme do zadní části odlesněného prostoru. Zde leží symbolická, ale v minulosti bohužel i reálná pole statisíců mrtvých symbolizovaná drobnými kamínky. Tady fungovalo pět krematorií umístěných v zemi v podobě roštů obezděných betonem...
Okolo kamínkových ploch je řada památníků, monumentů, náhrobků s jmény skupin lidí, kteří zde byli zavražděni. Atmosféra je ponurá. A mrazivá stejně jako konec listopadu v centrálním Polsku. Dostává se vám neodbytně pod kůži...

Odcházím z místa, kde lidstvo posunulo opět své dno, kolem památníků ležáckých a lidických dětí. Každý rok je údajně navštěvují také školáci z Čech – žáci pardubických základek, pro něž akci pořádá Československá obec legionářská. To zaslouží ocenění. Na některé události se nemá zapomínat.
Mrzne, je pošmourno, Polsko je zahaleno do smogu.

Pobyt v Chelmnu údajně přežilo maximálně sedm lidí. Někde jsem přečetl údaj, že byli pouze tři...

Autor: Marek Síbrt | pondělí 2.12.2019 7:51 | karma článku: 22.79 | přečteno: 899x

Další články blogera

Marek Síbrt

Předvánoční glosa: Jak mluvkuje Jihočech v regionu razovitem

Mluvčí mluví s novináři do televize a rádia. Občas napíše článek do novin, nebo odpoví na novinářský dotaz. Sedí v teplém kanclu, pije kafíčko... Jaká je realita? Pár předvánočních střípků z jednoho týdne...

20.12.2022 v 7:55 | Karma článku: 27.98 | Přečteno: 2748 | Diskuse

Marek Síbrt

Lodž: Po stopách utýraných chladným a temným tunelem

Zážitek, ze kterého zamrazí a bude mrazit ještě hodně dlouho. Chladným a temným tunelem z ghetta do chřtánu mrazivé mašinérie smrti

23.2.2022 v 12:45 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 537 | Diskuse

Marek Síbrt

Bukurešť III: Pivnice a knihkupectví ze starého dobrého světa. Vesnice uprostřed metropole

Snažte se vcítit za atmosféru mírné nedůvěry a nejistoty místních. Dostanete se k tomu krásnému, co vzniklo před začátkem komunistického teroru, nebo bylo obnoveno poté, kdy zmizel v propadlišti dějin. Snad navždy

24.11.2021 v 11:23 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 557 | Diskuse

Marek Síbrt

Bukurešť II: sledujte cenovky, nenechejte se ošidit, nefoťte a buďte kreativní

V Bukurešti se vrátíte do našich 90. let, kdy cizinci platili za vstup 5 marek a Češi 10 korun, i když marka byla za 15. Ocitnete se ve světě, kdy vás během chvilky po zjištění, že jste cizinec, budou chtít ošubat jako slepici

8.11.2021 v 12:30 | Karma článku: 26.20 | Přečteno: 1281 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 165 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 38 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 129 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 232 | Diskuse
Počet článků 55 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1613

Původem z jihu Čech, nyní už dvacet let ve Slezsku a na severu Moravy. Česko-moravsko-slezský patriot cestující po zajímavých místech země, která jsou často většině lidí úplně neznámá. Proto se texty budou mimo jiné zabývat úžasnými místy v ČR a lidmi, kteří v nich žijí. Do dvaceti let vrcholový sportovec, pak student, mediální analytik, novinář, mluvčí černouhelného gigantu v extrémně náročném období jeho existence, nyní vodař - poučený laik:-) A pořád trochu učitel i student...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...