Chmel versus bavlna, pivo versus textil, Žatec versus Frýdek-Místek

18. 10. 2017 13:18:00
Obyvatelé Žatce v létě reagovali na text o smíšených pocitech, které ve mně centrum města vyvolalo. Abych byl férový...Očima návštěvníka, který přijel poprvé, jsem se pokusil podívat na město, kde bydlím. Vítejte ve Frýdku-Místku

V polovině srpna jsem napsal blog s názvem Do města chmele za kontrasty a nedělní chvilkou strachu, kde jsem popisoval své ambivalentní pocity z krátké návštěvy centra Žatce. Překvapilo mě, jaký ohlas mezi Žatečany spíše pocitový text vzbudil. Intenzivně ho sdíleli na facebookových profilech, komentovali a stal se materiálem, který má na mém blogu prozatím největší čtenost. Myslím, že za angažovanost a zájem o současnou situaci ve městě a jeho budoucí směřování si zaslouží obyvatelé Žatce velký respekt.
Valná většina reakcí byla pozitivní, ale objevoval se opakovaně i názor ve smyslu „Pan chytrý přijel do města, kde nikdy předtím nebyl, nic o životě v něm neví a chce poučovat.“. Dobrá tedy, možná je na tom kus pravdy. Někdy je potřeba si zamést před vlastním prahem a být k sobě upřímný. Nebo se biblicky podle Tomášova evangelia zamyslet nad tím, zda náhodou nevidíš třísku v oku svého bratra, ale trám ve svém vlastním nikoliv. Protože, „až odstraníš trám ze svého oka, tehdy prohlédneš, abys odstranil třísku z oka svého bratra“.

V Žatci jsem začal svůj popis u vlakového nádraží. Stejně začínám tedy i ve Frýdku-Místku, kde deset let bydlím. Tedy – nejsem místní rodák, mnohé o městě vím, ale mnohé také ne, některé věci se mi líbí, jiné méně, některé mi přijdou vyloženě hloupé. Tento text má přiblížit pocity, které může město v návštěvníkovi v prvních minutách přinést. Takže začátek je jasný – přijeli jsme vlakem a chceme vyrazit do centra Místku nebo Frýdku. Nic víc, nic méně. Samotnému městu se budeme věnovat v jiných textech. Frýdek-Místek si to zaslouží.

Nádraží ve Frýdku-Místku je krásné. Opravené, čisté, dokonce i nádražní restaurace prošla v uplynulých letech velmi zdařilou rekonstrukcí respektující původní prostor a jeho provedení, což nebývá v našich končinách úplně obvyklé. Nádražka, jak má být. Takže jedna nula pro Frýdek-Místek.
Když vyjdete z nádraží ven, napravo uvidíte nevyužívané nákladové nádraží, které sloužilo historicky jako sklad bavlny. Až na výjimky jsou jednotlivé skladovací prostory prázdné, areál působí poněkud depresivně, po zemi se povaluje v čase se různě měnící množství odpadků, které zde zanechává popíjející, hulící, fetující a mazlící se mládež, občas také sociálně slabší jedinci. Pravda, tímto směrem se nemá návštěvník příliš důvodů vydávat. Parčík a autobusové zastávky před nádražím jsou poměrně příjemnou lokalitou, takže pojďme tudy.

Zde je potřeba se na chvíli zastavit. Využití nákladového nádraží, které jsme popisovali, souviselo s textilním průmyslem v Místku a Frýdku. Zatímco Žatec a jeho vzhled určovaly pivo a chmel, v případě Frýdku-Místku šlo od devatenáctého století jednoznačně o textilní průmysl. Některé domy v centru Žatce popisované v letním blogu působí, jakoby před několika dny skončila válka, která na místě zanechala sociálně nepřizpůsobivé obyvatele, ve Frýdku-Místku je situace jiná – řada domů chátrá teprve několik let, nejvýše desetiletí. Poté, kdy textilní průmysl ve městě definitivně zkolaboval.

V 19. století vznikla ve dvou samostatných městech (ale později například také v blízkých Raškovicích), který byly spojeny v jeden celek teprve v roce 1943, řada významných textilních továren. Velkou část z nich založili židovští podnikatelé. Po druhé světové válce byly největší textilky znárodněny a po listopadové revoluci vznikl Slezan jako akciová společnost. Již v devadesátých letech byly některé provozy zavřeny, přestavěny nebo zbourány. Do insolvence se dostal Slezan v roce 2008 souhrou mnoha faktorů, jedním z nich byla například levná asijská konkurence. Ale to tento text rozebírat do detailu nechce. Od té doby stojí ve městě velké množství budov bývalého textilního gigantu různého stáří, různého stavu a různého využití. A dobrou vizitku městu většinou nedělají, i přesto, že jak nástupnická společnost Slezanu, tak město a občanská společnost v poslední době vyvíjejí aktivity k jejich alespoň příležitostnému využití. Jedním z příkladů je třeba areál na Těšínské ulici, na úpravu jehož fasády přispělo také město. V místě se konají příležitostné kulturní akce, jako byla nedávno například výstava s názvem Na šichtu do textilky. Ale z celkového počtu budov bývalých textilek ve městě jde spíše o výjimku potvrzující pravidlo.

Ale zpět. Vyšli jsme před nádraží, napravo máme chátrající objekty nákladového nádraží. Do města se můžeme vydat pěšky několika směry. Přes bývalé autobusové nádraží a upravený parčík pokračujeme odporným prostorem za ním po podivném schodišti, pod nímž a kolem nějž se přes občasný úklid kupí a kupí odpadky. Cestou mineme při pěkném počasí pár bezdomovců popíjejících na lavičkách pod schodištěm (Poznámka: pití alkoholických nápojů na vybraných místech ve městě omezuje vyhláška.). Zbytky a odpadky samozřejmě odhazují do džungle za sebou, kam také chodí na toaletu. Prostor se vlastně nachází za plotem další z textilních továren. Vystoupáme po bizarních schodech se speciálním vynálezem na straně, kterým jsou nerezové svážné lišty, po nichž mohou maminky kulturistky, tatínci siláci tlačit nahoru kočárky, případně je brzdit při cestě opačným směrem, aby s vaničkou nevy....však to znáte.

Vyjdeme po schodišti k supermarketu a před námi je největší sídliště ve městě s názvem Slezská. Sídliště jsme nezkoumali v Žatci, pro férovost to nebudeme dělat ani tady. Naproti supermarketu přes silnici stojí další objekt spojený s textilní historií města. Bývalá přádelna bratří Neumannů (po zestátnění takzvaná Slezan 08 - Osmička) z roku 1890 je ideálním příkladem chátrajícího textilního dědictví města. Mohutná a působivá budova čeká buď na své využití, nebo na to, až ji čas položí s pomocí demoličních strojů k zemi. Ve Frýdku by to nebylo poprvé...asi ani naposledy. Takže aktuální využití: jednou za rok v areálu pivně/hudební festival, pravděpodobně částečný pronájem některých ploch v areálu jako skladovací prostory. Před parlamentními volbami nám politici z plachet na plotě slibují válku levné práci, přesvědčují nás, abychom volili Čecha... a tak. Vtipné, právě levná práce byla jedním z důvodů, proč textilní průmysl ve městě skončil tak, jak skončil.


Hned vedle supermarketu jsou další bývalé textilní budovy, které se zdají být poměrně solidně pronajaté jako skladové prostory. Změť poutačů, billboardů, plachet a firemních log připomíná vstup na balkánskou tržnici.

Zpět na nádraží. Do města se můžete vydat také doleva a směrem nahoru. Naproti vám stojí nově otevřený hotel, který vznikl po rekonstrukci budovy Richtrovy tiskárny z roku 1939. Kdyby k architektonicky zajímavým red bricks budovám přistupovali všichni podnikatelé s takovou mírou vkusu a pokory, byl by Frýdek-Místek neuvěřitelně krásné město. Platí to i pro budovu pár desítek metrů výše na rohu, kde sídlí společnost vyrábějící dopravníkové systémy. Paráda.

Že to bohužel neplatí pro celé město, zjistíte, když ujdete pár metrů po silnici nahoru. Na protější straně se před vámi otevře odporné prostranství se slepencem různých budov, přístaveb a přestaveb za ním. Právě zde stála textilka Slezan 07 (Landsbergerova přádelna). Dominanta, jejíž demolice v roce 2014 kvůli špatnému technickému stavu vzbudila i v jindy poměrně letargickém městě vlnu odporu. K bourání přesto došlo a místo vypadá jako...doplňte dle svého pocitu. Takto se reprezentuje Frýdek-Místek těm, kteří do něj přijeli vlakem poprvé v životě a směřují na něco, co lze nazvat jako hlavní městskou třídu. Vizitka, jak má být. Tady je něco špatně, říkáte si.

Zpět na nádraží. Vydat se můžeme také do leva, ale neodbočíme směrem nahoru cestou, kterou popisoval následující odstavec. Pokračujete rovně. Minete bývalý úřad práce – v současnosti administrativní budovu, přilepenou ubytovnu (dobře upravenou a se slušnými nájemci), přejdete koleje regionální trati do Českého Těšína a napravo máte další rozlehlý areál související s textilní minulostí města. Areál bývalé šicí dílny a prodejního skladu působí zvenku zpustle. Okolí vykazuje známky džungle...příroda postupně ubírá místo, které si člověk v minulosti přisvojil...Budova je v solidním stavu a je částečně pronajímána – pravděpodobně jako skladovací prostory dodavatelům do nošovické automobilky.

Z nádraží můžete také vyrazit směrem do Místku podchodem. Na jeho konci je v současnosti umístěn klavír, takže si cestu můžete zpříjemnit písničkou. Když vyjdete z podchodu, octnete se na rozlehlé a většinou nevyužité ploše. Pokud tedy nepřijede cirkus nebo nestartuje balón svůj vyhlídkový let nad městem. Za touto plochou stojí nové autobusové nádraží vybudované za pomoci evropských prostředků, které už možná novým autobusovým nádražím opět nebude, a autobusové nádraží se vrátí na své původní místo...aby vše nebylo tak jednoduché...ale o tom a také o tom, jak to vypadá v centru obou dříve samostatných měst – tedy Místku a Frýdku - až příště. Čeká nás zajímavý výlet.

Autor: Marek Síbrt | středa 18.10.2017 13:18 | karma článku: 17.79 | přečteno: 945x

Další články blogera

Marek Síbrt

Předvánoční glosa: Jak mluvkuje Jihočech v regionu razovitem

Mluvčí mluví s novináři do televize a rádia. Občas napíše článek do novin, nebo odpoví na novinářský dotaz. Sedí v teplém kanclu, pije kafíčko... Jaká je realita? Pár předvánočních střípků z jednoho týdne...

20.12.2022 v 7:55 | Karma článku: 27.98 | Přečteno: 2747 | Diskuse

Marek Síbrt

Lodž: Po stopách utýraných chladným a temným tunelem

Zážitek, ze kterého zamrazí a bude mrazit ještě hodně dlouho. Chladným a temným tunelem z ghetta do chřtánu mrazivé mašinérie smrti

23.2.2022 v 12:45 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 536 | Diskuse

Marek Síbrt

Bukurešť III: Pivnice a knihkupectví ze starého dobrého světa. Vesnice uprostřed metropole

Snažte se vcítit za atmosféru mírné nedůvěry a nejistoty místních. Dostanete se k tomu krásnému, co vzniklo před začátkem komunistického teroru, nebo bylo obnoveno poté, kdy zmizel v propadlišti dějin. Snad navždy

24.11.2021 v 11:23 | Karma článku: 16.53 | Přečteno: 556 | Diskuse

Marek Síbrt

Bukurešť II: sledujte cenovky, nenechejte se ošidit, nefoťte a buďte kreativní

V Bukurešti se vrátíte do našich 90. let, kdy cizinci platili za vstup 5 marek a Češi 10 korun, i když marka byla za 15. Ocitnete se ve světě, kdy vás během chvilky po zjištění, že jste cizinec, budou chtít ošubat jako slepici

8.11.2021 v 12:30 | Karma článku: 26.05 | Přečteno: 1279 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 14.13 | Přečteno: 160 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 21.45 | Přečteno: 246 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 32.28 | Přečteno: 645 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 577 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.74 | Přečteno: 247 | Diskuse
Počet článků 55 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1613

Původem z jihu Čech, nyní už dvacet let ve Slezsku a na severu Moravy. Česko-moravsko-slezský patriot cestující po zajímavých místech země, která jsou často většině lidí úplně neznámá. Proto se texty budou mimo jiné zabývat úžasnými místy v ČR a lidmi, kteří v nich žijí. Do dvaceti let vrcholový sportovec, pak student, mediální analytik, novinář, mluvčí černouhelného gigantu v extrémně náročném období jeho existence, nyní vodař - poučený laik:-) A pořád trochu učitel i student...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...