Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jeruzalém: pod dohledem samopalů na Chrámovou horu, pro kebab a marlbora za čtyřicet

Jedno rčení říká, že kdo jednou navštíví Jeruzalém, bude se tam vždycky chtít vracet. Je to pravda. Tohle město vás ohromí a zůstane vám dlouho v srdci. Stejně jako otázky, které ve vás vyvolalo.

Když přijedete autobusem z pulsující a konzumní metropole světového formátu, kterou Tel Aviv jednoznačně je, do Jeruzaléma, během pár sekund cítíte, že atmosféra je diametrálně odlišná. Na nádraží je podstatně rušněji, bezpečnostní opatření, která jste v Tel Avivu nijak výrazně nepociťovali, jsou nápadnější. Všude se pohybují vojáci a vojačky se zbraněmi. Jak ti, kteří míří po víkendu zpět do výcviku, tak ti, kteří jsou právě ve službě. V Tel Avivu prakticky nepotkáte muslimy, tady jich uvidíte davy. Město je nesrovnatelně živější, působí chaotičtěji a dynamičtěji.
Působivý je i příjezd do města, které se evidentně dynamicky rozrůstá. Na prudkých svazích vidíte sněhově bílou zástavbu nových obyvatel. Ti se sem stěhují často na vládní výzvu.

Staré město v Jeruzalémě je jedním slovem fascinující. Do středověkými hradbami obehnané oblasti vejdete jednou z několika bran. Všechny jsou pod přísným dohledem po zuby ozbrojené armády a policie. Místa významná pro tři světová náboženství prostě někdy nesjednocují, ale obracejí již řadu staletí lidi proti sobě. Často s krvavými výsledky.
Nejvíce ozbrojenců najdete u těch míst, která vedou do muslimské čtvrti ve starém městě. Ta je zároveň jednoznačně nejživějším místem starého města. Arménská, křesťanská nebo židovská část působí i přes návaly turistů u významných míst nesrovnatelně klidněji a strukturovaněji. A vojáky v nich prakticky nepotkáte.

Ať vejdete dovnitř Damašskou, Herodovou nebo Lví branou, váš první pocit je ten, že jste dorazili na obrovské a chaotické tržiště, kde je možné koupit prakticky všechno. Od ovoce, zeleniny, přes suvenýry se symboly Jeruzaléma až po Marlbora za 40 korun. A železné pravidlo říká: jste v muslimské části - musíte smlouvat. Postupně zjistíte, kde se nachází reálná prodejní cena za dané zboží – obecná zkušenost říká, že 30-50 % sleva je výhodná pro obě strany.

Kolem vás se zároveň prohánějí na kolech, mopedech a různých podivných dopravních prostředcích mladí muslimové, kteří kromě turistů kličkují kolem povozů, které tržnici zásobují. Budete mít pocit, že se chlapci nudí, neví, co s volným časem, a tak si hledají pokud možno adrenalinovou zábavu. Stejně tak může mít pro Středoevropana mírný nádech agrese a fyzického nátlaku způsob, jak se vám děti snaží vnutit zboží všeho druhu – pro vaše potřeby většinou úplně nevhodného charakteru. Návštěvníci měst na Západním břehu Jordánu si říkají - v porovnání s Betlémem nebo Hebronem vlastně strukturovaná pohoda. Vždy posuzujeme v kontextu.

Ať vejdete do města kteroukoliv ze zmiňovaných  bran, můžete narazit na některé ze zastavení Křížové cesty (začíná u Lví brány). Když budete pokračovat, dojdete po cestě až do Baziliky Božího hrobu – spolu s dalšími většinou organizovanými skupinami převážně pravoslavných křesťanů.
Bazilika v současnosti prochází rekonstrukcí, což ještě více komplikuje pohyb v turisty přelidněném prostoru. Celý komplex a jeho jednotlivé části nesoucí svůj biblický význam – také tady se rozhodovalo o tom, co je pro nás tak důležité a co nás formuje už dvě tisíciletí - jsou působivé. Jak tím, co se v daném místě stalo a co každého alespoň mírně citlivého člověka přivede na poněkud jiné než pouze bytostně praktické myšlenky každodenního života, tak lidmi, kteří místo navštěvují.

Zjistíte, že velká část návštěvníků je z Ruska nebo patří k ortodoxní křesťanské větvi, že se nebojí velmi emotivně dávat svou víru na tomto posvátném místě najevo a že jedním ze základních prvků komunikace ruského turisty je dolarová bankovka v různé výši. Tu zpravidla jednotliví členové organizovaných zájezdů pokládají na určená svatá místa (Neplatí to jen pro Jeruzalém, na jiných místech Izraele je situace stejná.). A další zajímavá věc. Prakticky nevidíte vojáky nebo policisty, s nimiž jste se setkávali na významných křižovatkách a bodech v muslimské čtvrti. Lze předpokládat, že zástupci bezpečnostních složek zde přítomni jsou, ale jejich utajení je dokonalé.

Jeruzalém

Cesta k Západní zdi/Zdi nářků a dále do komplexu na Chrámovou horu skrze spletité uličky starého města s sebou už nese jistou míru adrenalinu. Je jasně určeno a ozbrojenci případně dovysvětleno, kudy můžete ke Zdi nářků jít, kudy nikoliv, a kterými check pointy procházíte vy, kterými například muslimové do jiných částí města nebo k Chrámové hoře.

Ke Zdi nářků je přístup relativně bezproblémový, atmosféra je tady v zásadě kosmopolitní. Potkáváte ortodoxní izraelské Židy čtoucí náboženské texty a pronášející modlitby při neopakovatelném klátivém pohybu, stejně jako ty, kteří žijí jinde ve světě a přistupují k víře liberálněji. Do toho jsou zde davy turistů, kteří přišli především pozorovat židovské návštěvníky a vložit psaníčko s přáním přímo do zdi. A udělat si při tom pokud možno fotografii – což platí v zásadě pro všechny neizraelské návštěvníky bez rozdílu vyznání.

Chrámová hora nad Zdí nářků s mešitou Al-aksá a Skalním dómem funguje v naprosto odlišném režimu. Do třetího nejsvětějšího místa pro muslimy na světě, ale také do posvátného židovského a křesťanského místa, se pro Středoevropana není příliš jednoduché dostat. Křesťanští turisté na křížové cestě ve starém městě nás předchozí den upozorňovali: nemá to smysl, určitě se tam nedostanete. Zkoušíme to po dřevěné lávce kousek od Zdi nářků (údajně jediná z možností pro nemuslimy). Náhoda, shoda okolností, štěstí? Po důkladné, ale fakt důkladné prohlídce, kontrole kapes, obsahu batohu, diskuzi s ozbrojenci o smyslu naší návštěvy můžeme projít s kolegou a ještě jedním mladým dánským párem dovnitř. Pak se check point opět zavírá. Na hoře je atmosféra…zvláštní a je cítit napětí. Návštěvníků je zde minimum, ozbrojenci je počtem převyšují. K Al-aksá se příliš přiblížit nesmíme, jsme muslimy upozorněni, kde je naše místo.

Chrámovou horu si můžeme ale procházet poměrně svobodně, i když pod stálou kontrolou ozbrojenců a muslimů se statusem správců – či jak to nazvat. Bez problémů také můžeme fotit úchvatný Skalní dóm nebo Olivetskou horu na svahu naproti za hradbami. Ze skály v centru Skalního dómu vystoupal podle muslimů Mohamed spolu s andělem na nebesa na Noční cestu. Podle Židů právě zde prověřoval Hospodin pevnost Abrahámovy víry zkouškou, zda je ochoten obětovat svého syna Izáka. Po deseti minutách jsme z hory vykázáni, podle jednoho ze správců je čas modlitby, pro nás tedy čas v místě nebýt. Odcházíme jednou z bran zpět do spletitých uliček/tržiště Starého města – muslimskou čtvrtí.

Chcete-li zažít krásný pohled na Staré město z ptačí perspektivy, navštivte Davidovu věž – antickou citadelu u Jaffské brány. Staré město, Bazilika Božího hrobu, Sión i protilehlá Olivetská hora před vámi budou jako na dlani – stejně jako velká část bělostného Jeruzaléma. Pevnost sama o sobě je mimořádně působivá. Odsud můžete pokračovat velmi poklidnou (ale poměrně drahou z hlediska konzumace v restauracích) arménskou čtvrtí, až k východu z hradeb starého města k hoře Sión. Místu, kde najdete místo poslední večeře Ježíše se svými učedníky, ale také hrobku krále Davida.

Jeruzalém nepoznáte za den, za dva. Ani jeho Staré město. I týden je málo. Ale v hlavě vám toho zůstane mnoho a budete mít, o čem přemýšlet.
Poprvé vcházíte s respektem a obavami z ne/bezpečnosti a chaosu, který je pro Středoevropana nepochopitelný (A jak se musí cítit systematický Němec!). Jste uchváceni, každým místem procházela historie. Taková, která často ovlivňuje náš svět už stovky ba tisíce let. Podruhé projdete hradbami, abyste se podívali na místa, o nichž jste četli, ale poprvé jste neměli čas, energii nebo sílu je navštívit. A tak dále a tak dále….

Po desáté si jdete do muslimské čtvrti Starého města koupit jídlo a pití a říkáte si…trochu energičtější a chaotičtější, ale vlastně jde o místo, kde kromě velké historie, kterou je prodchnuté, žijí jeho obyvatelé svůj každodenní život. Chtějí se mít dobře, mít někdy práci, někdy klid, někdy zábavu, chodit do školy, vydělat peníze pro sebe a rodinu…a být šťastní. Extrémisté nejsou v žádné části města určitě ve většině.

Neskutečně působivé zážitky vás čekají i za hradbami jeruzalémského Starého města....Olivetská hora, ortodoxní židovské části při příchodu nového roku nebo východní Jeruzalém a muslimské části města... To už je ale příběh jiného textu.

Autor: Marek Síbrt | pátek 6.10.2017 11:58 | karma článku: 22,51 | přečteno: 881x
  • Další články autora

Marek Síbrt

Předvánoční glosa: Jak mluvkuje Jihočech v regionu razovitem

Mluvčí mluví s novináři do televize a rádia. Občas napíše článek do novin, nebo odpoví na novinářský dotaz. Sedí v teplém kanclu, pije kafíčko... Jaká je realita? Pár předvánočních střípků z jednoho týdne...

20.12.2022 v 7:55 | Karma: 28,09 | Přečteno: 2751x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Lodž: Po stopách utýraných chladným a temným tunelem

Zážitek, ze kterého zamrazí a bude mrazit ještě hodně dlouho. Chladným a temným tunelem z ghetta do chřtánu mrazivé mašinérie smrti

23.2.2022 v 12:45 | Karma: 16,05 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Bukurešť III: Pivnice a knihkupectví ze starého dobrého světa. Vesnice uprostřed metropole

Snažte se vcítit za atmosféru mírné nedůvěry a nejistoty místních. Dostanete se k tomu krásnému, co vzniklo před začátkem komunistického teroru, nebo bylo obnoveno poté, kdy zmizel v propadlišti dějin. Snad navždy

24.11.2021 v 11:23 | Karma: 16,53 | Přečteno: 560x | Diskuse| Cestování

Marek Síbrt

Bukurešť II: sledujte cenovky, nenechejte se ošidit, nefoťte a buďte kreativní

V Bukurešti se vrátíte do našich 90. let, kdy cizinci platili za vstup 5 marek a Češi 10 korun, i když marka byla za 15. Ocitnete se ve světě, kdy vás během chvilky po zjištění, že jste cizinec, budou chtít ošubat jako slepici

8.11.2021 v 12:30 | Karma: 26,20 | Přečteno: 1282x | Diskuse| Cestování

Marek Síbrt

Bukurešť: Liduprázdné bulváry, monumentální stavby a nasazené roušky. Město kontrastů

Stopy komunistické minulosti jsou v metropoli Rumunska stále nepřehlédnutelné. Pod tím zároveň pulsuje nový kapitalistický systém. Kontrasty na každém kroku.

21.10.2021 v 8:20 | Karma: 20,93 | Přečteno: 793x | Diskuse| Cestování

Marek Síbrt

Střední Krušnohoří: Když vám auto v zapomenutém kraji prokopne kůň

Výlet do opuštěných míst, na která politici uplynulých desetiletí zapomněli. Tam, kde uzdravují přírodu z peněz EU. Tam, odkud zmizeli trampové. A kde vám po úchvatném zážitku na hřebeni hor u Kalku prokopne auto kůň

5.10.2021 v 8:35 | Karma: 17,59 | Přečteno: 432x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Střední Krušnohoří: Drsný a krásný kraj, na který lídr z Průhonic i Hurikán Ivan zapomněli

Realita Krušnohoří nad Chomutovem. Nikoliv do Litoměřic nebo Úštěku. Do Hory sv. Kateřiny, Kalku nebo na Výsluní by měli jet volební lídři z Průhonic a Prahy přesvědčovat místní o plánech co udělat s regionem v nelehké situaci.

7.9.2021 v 8:14 | Karma: 18,61 | Přečteno: 448x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Krušné hory: Kam dál? Elektrokola, parkovací anarchie a kouzlo opuštěných hor

Anarchie jednodenní turistiky, jejímž symbolem je auto a elektrokolo. Skomírající byznys. Horské scenérie kouzelných míst mimo návštěvnický zájem rozechvívající duši

31.8.2021 v 9:27 | Karma: 21,79 | Přečteno: 725x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Syn bez botiček: Nechytrá vláda tupě likviduje drobné obchodníky

Naprosto nekoncepční kroky vlády vedou k absurdním situacím, které likvidují malé živnostníky. Kdy si místo botiček pro syna můžete koupit plyšového krtka a sledovat papoušky ve zverimexu. Země pro budoucnost a chytrá řešení...

12.11.2020 v 8:20 | Karma: 31,45 | Přečteno: 1144x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Gotický kostel a Jaderná elektrárna, Bůh a Temelín. Jižní Čechy v nás

Když vás při putování podél Lužnice po výstupu na skalnatý ostroh nad řekou ohromí symboly, které si jsou zdánlivě daleko, ale ve skutečnosti blíž, než bychom čekali. Víra v Boha se setkává s vírou v technologický pokrok

9.11.2020 v 8:10 | Karma: 16,31 | Přečteno: 495x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Lužnice: Z Tábora údolím bělostných mlýnů, skal, peřejí i chatovišť

Chladné ráno babího léta, příroda se zvolna a tiše probouzí. Z Lužnice stoupá pára, voda se odráží od jezů a balvanů. Údolím z husitského města do Bechyně. Po letech odkládání je cíl blízko... tedy 30 kilometrů daleko. Cesta je cíl

22.10.2020 v 8:07 | Karma: 22,95 | Přečteno: 768x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Rudá věž smrti: Jáchymovský masakr uranovou rudou si nepřipomínáme důstojně

Současný stav památkově chráněné vykmanovské Rudé věži smrti je důsledkem vnitřních sporů Konfederace politických vězňů. V důsledku na to doplácejí všichni. Napravme nedůstojný stav! Ti, kteří zde trpěli a umírali, si to zaslouží.

19.8.2020 v 8:42 | Karma: 18,50 | Přečteno: 461x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Měděnec: UNESCO po česku. Promarněná příležitost a výhled na ruiny

Kdo byl první? Vejce, nebo slepice? Turista, nebo infrastruktura? Jak od kaple na Mědníku shlížíte na vybrakované skelety Dolu Měděnec. A vlastníci? Zajímavá firma. Ne, že ne. Ona vlastně skoro neexistuje. Kapitál? Celých 20 tisíc

12.8.2020 v 8:12 | Karma: 16,75 | Přečteno: 741x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Krušné hory na rozcestí. Kudy se vydají? Anarchie? Chaos? Bezhlavý byznys? Udržitelnost?

Krušné hory už nejsou liduprázdné jako před pár lety. Skutečný turistický byznys se ale ještě nerozjel, i když jeho první záchvěvy jsou patrné. Kudy se unikátní oblast vydá do budoucna? Podaří se zkombinovat zájmy lidí a přírody?

4.8.2020 v 8:27 | Karma: 17,00 | Přečteno: 702x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Jáchymov: bezútěšnost a bolavá duše královského města. Budoucnost nejistá

Krušné hory po roce. Po roce, co jsou některé památky historické těžby kovů chráněné v registru UNESCO. A to vzbudilo velká očekávání. Jak se naplnila? Pojďme postupně...Začněme Jáchymovem

30.7.2020 v 7:52 | Karma: 24,28 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Koronavirus zaútočil na zdravý rozum: U nás v Kocourkově

Když se vyhláška střetne se zdravým rozumem a přehnanou aktivitou si dáte vlastní gól, kdy pak musíte ignorovat to, co jste před několika hodinami sami vymáhali

21.4.2020 v 8:08 | Karma: 38,15 | Přečteno: 7222x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Češi odložili roušky a funí do pedálů. Rychle si zvykli, rychle odvykli. Co nám to přinese

Během velikonočního víkendu lidé v Moravskoslezském kraji během výletů odhodili roušky a pěkně si při jízdě na kole nebo běhu funěli do okolí. Co bylo ještě před týdnem nepředstavitelné a hodné odsouzení se stalo normálem

16.4.2020 v 8:05 | Karma: 19,67 | Přečteno: 901x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Chapadla koronáče sevřela úchvatný estonský ostrov

Návštěva Saaremy je fascinující zážitek. Místo rozechvívající duši. Plné kontrastů, drsné a syrové atmosféry rychle přecházející v idylický zážitek. A svérázných lidí. Doufejme, že zvládnou situaci co nejlépe, s klidem a nadhledem

8.4.2020 v 8:01 | Karma: 13,79 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Slátanina České televize: Kriminálka z ostravské šachty se fakt nepovedla

Druhý díl seriálu Místo zločinu Ostrava působí tak, že lidé Ostravu a region nikdy nenavštívili. Nebo byli tak omámení, že jim to zásadní proklouzlo mezi prsty. Aspoň základních faktů se ale držet měli

20.1.2020 v 8:28 | Karma: 41,96 | Přečteno: 17072x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Nevzkvétáme. Zaostáváme. Chybí nám rozhodnost, ambice a dynamika

Jsme středoevropská Šípková Růženka podřimující po sedmičce růžového vína. V letargii vyčkáváme, dumáme, a ti okolo nás dohánějí a předhánějí. Marníme potenciál a ujíždí nám vlak...a taky letadla, auta a špičkoví investoři

16.1.2020 v 7:22 | Karma: 29,12 | Přečteno: 901x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1613x
Původem z jihu Čech, nyní už dvacet let ve Slezsku a na severu Moravy. Česko-moravsko-slezský patriot cestující po zajímavých místech země, která jsou často většině lidí úplně neznámá. Proto se texty budou mimo jiné zabývat úžasnými místy v ČR a lidmi, kteří v nich žijí. Do dvaceti let vrcholový sportovec, pak student, mediální analytik, novinář, mluvčí černouhelného gigantu v extrémně náročném období jeho existence, nyní vodař - poučený laik:-) A pořád trochu učitel i student...

Seznam rubrik