Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se vracet do Rotavy? A kde se vzala ta tíseň?

Jsou místa, která ve vás po byť krátké návštěvě zanechají zvláštní pocit. Nedokážete si jednoznačně interpretovat, co jste vlastně viděli, jestli je to přirozené, žádoucí a co to vlastně znamená. 

Něco vás na těch místech láká, ale něco také tíží – nedokážete definovat, co to je. A s velkou mírou pravděpodobnosti tato místa opět navštívíte, až pojedete kolem. Ten pocit je totiž silnější než vy a vy chcete dát své hlavě druhou šanci, aby si ujasnila myšlenky, co to vše znamená.
Na konci týdne pojedu do Krušných hor. Opět. Západní část pohoří nad Karlovými Vary je se svými vrchovišti, horskými bystřinami a stopami lidské činnosti v době těžařské slávy i útlumu působivým místem. A tady nad Kraslicemi leží třítisícové město Rotava. Město má zajímavou historii, krásné okolí, ale také neméně rozporuplnou současnost. Historii města po staletí ovlivňovala těžba a železářský průmysl. Tomuto rozvoji odpovídá i výstavba jednotlivých částí Rotavy, kdy se zhruba ve dvacetiletém rytmu stavěla sídliště pro zaměstnance. Z našeho pohledu je nejzajímavější sídliště z 60. a 80. let.
 

Rotava - sídliště

V roce 2004 média informovala o tom, jak se Rotava stává místem, kde kupují levné byty Romové, a ve městě v důsledku toho stoupá rasové napětí. Rostoucí kriminalita na sebe nenechala dlouho čekat a město hledalo cesty, jak situaci uklidnit. Například v roce 2012 vzbudila vlnu kritiky vyhláška zakazující posedávání na ulicích v centru města. Předtím pochodovali městem pravicoví extrémisté, kteří protestovali proti kriminalitě a zneužívání sociálního systému ze strany přistěhovalých Romů. A příkladů napětí, sporů a kontroverzí mezi starousedlíky a novými obyvateli jsme mohli číst v médiích mnohem více.

Co uvidíte v Rotavě v létě roku 2016? A jaké pocity to ve vás zanechá? Patnáctikilometrový výlet z Přebuzi do Rotavy přes vrcholy Špičáku a Komářího vrchu je vzhledem k tomu, že téměř celou cestu klesáte, spíše příjemnou procházkou krásnou krajinou Krušných hor. Do města vcházíte po silničce v části Horní Rotava a ocitnete se přímo uprostřed sídliště.
První pocit – ocitli jste se uprostřed velké sociální utopie, kdy není nic neorganizované, nesystematické či neplánované. Bytostně se vám vkrádá do mysli pocit, že je vše řízeno a koordinováno do nejmenšího detailu.
Panelové domy jsou opravené, prostranství okolo nich perfektně uklizené. Porovnání s domovským Frýdkem-Místkem vyznívá jednoznačně pro Rotavu. Když dorazíte do města po druhé hodině odpoledne, vystupují z autobusů lidé, kterým skončila směna v práci, míří okamžitě do místní samoobsluhy nebo výčepu. Nikdo se nezastavuje, nikdo neposedává, psa není možné před samoobsluhou přivázat – je to zakázané. Po ulici korzují hlídky městské policie nebo její asistenti. Vyvolávají jména lidí, kteří sledují dění na ulici z balkónu a předávají jim dopisy s různě barevnými pruhy. Vše má svůj systém a řád. A vy přemýšlíte, zda vás Velký Bratr vidí a zda vše dokonale řídí. Připadá vám, že vše do sebe perfektně zapadá a lidé jsou nataženi na klíček.

Rotava - sídliště 2

A tak jsem plný očekávání, co uvidím v Rotavě v roce 2017. Co se změnilo? A vím, že musím městu věnovat více času než jen několik málo hodin v loňském roce a snažit se lépe pochopit to, co uvidím. Na první pohled je zřejmé, že město funguje. Je opravené, čisté, občanská vybavenost je na odpovídající úrovni. Když brouzdáte po internetu a čtete několik let staré texty, čekali byste sociálně vyloučenou lokalitu, což Rotava na první pohled není. Ale přesto na vás padá podivná tíseň. Co všechno bylo potřeba udělat, jaká opatření realizovat, přes jaké spory si proklestit cestu, aby se nastavil přijatelný systém a úroveň životního standardu. A je možné tento model přemístit do jiných lokalit v naší zemi, které trápí podobné problémy jako Rotavu?
 

Autor: Marek Síbrt | úterý 1.8.2017 12:01 | karma článku: 14,92 | přečteno: 699x
  • Další články autora

Marek Síbrt

Předvánoční glosa: Jak mluvkuje Jihočech v regionu razovitem

Mluvčí mluví s novináři do televize a rádia. Občas napíše článek do novin, nebo odpoví na novinářský dotaz. Sedí v teplém kanclu, pije kafíčko... Jaká je realita? Pár předvánočních střípků z jednoho týdne...

20.12.2022 v 7:55 | Karma: 28,09 | Přečteno: 2752x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Lodž: Po stopách utýraných chladným a temným tunelem

Zážitek, ze kterého zamrazí a bude mrazit ještě hodně dlouho. Chladným a temným tunelem z ghetta do chřtánu mrazivé mašinérie smrti

23.2.2022 v 12:45 | Karma: 16,05 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Marek Síbrt

Bukurešť III: Pivnice a knihkupectví ze starého dobrého světa. Vesnice uprostřed metropole

Snažte se vcítit za atmosféru mírné nedůvěry a nejistoty místních. Dostanete se k tomu krásnému, co vzniklo před začátkem komunistického teroru, nebo bylo obnoveno poté, kdy zmizel v propadlišti dějin. Snad navždy

24.11.2021 v 11:23 | Karma: 16,53 | Přečteno: 561x | Diskuse| Cestování

Marek Síbrt

Bukurešť II: sledujte cenovky, nenechejte se ošidit, nefoťte a buďte kreativní

V Bukurešti se vrátíte do našich 90. let, kdy cizinci platili za vstup 5 marek a Češi 10 korun, i když marka byla za 15. Ocitnete se ve světě, kdy vás během chvilky po zjištění, že jste cizinec, budou chtít ošubat jako slepici

8.11.2021 v 12:30 | Karma: 26,20 | Přečteno: 1284x | Diskuse| Cestování

Marek Síbrt

Bukurešť: Liduprázdné bulváry, monumentální stavby a nasazené roušky. Město kontrastů

Stopy komunistické minulosti jsou v metropoli Rumunska stále nepřehlédnutelné. Pod tím zároveň pulsuje nový kapitalistický systém. Kontrasty na každém kroku.

21.10.2021 v 8:20 | Karma: 20,93 | Přečteno: 795x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:44

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1613x
Původem z jihu Čech, nyní už dvacet let ve Slezsku a na severu Moravy. Česko-moravsko-slezský patriot cestující po zajímavých místech země, která jsou často většině lidí úplně neznámá. Proto se texty budou mimo jiné zabývat úžasnými místy v ČR a lidmi, kteří v nich žijí. Do dvaceti let vrcholový sportovec, pak student, mediální analytik, novinář, mluvčí černouhelného gigantu v extrémně náročném období jeho existence, nyní vodař - poučený laik:-) A pořád trochu učitel i student...

Seznam rubrik